Zoals de naam het al doet vermoeden kies je bij deze abonnementsvorm enkel voor een simkaart. Wanneer je een SIM Only bestelt zul je ook enkel een simkaart thuis gestuurd krijgen. De komst van deze abonnementsvorm is eigenlijk vanuit andere landen overgekomen, waarbij O2 in Nederland destijds de voorloper was. Ook in andere landen was het een gebruikelijke abonnementsvorm en in landen als Frankrijk de meest populaire vorm om mobiel te kunnen bellen. Het was voor de Nederlanders dan ook wennen dat deze abonnementsvorm bestond en O2 sprong in deze markt. Inmiddels zijn we ruim tien jaar verder en kunnen we stellen dat deze vorm van goedkoop mobiel bellen tot het straatbeeld behoort.

ProvidersWelk Sim Only abonnement past het beste bij jou?

Bekijk alle
Wie op zoek gaat naar zijn meest geschikte abonnementsvorm zal ontdekken dat er talloze providers zijn. De grootste providers in Nederland bieden uiteraard ook SIM Only abonnementen aan, maar vooral kleinere partijen zijn hierin een grootmacht. Deze kleinere aanbieders maken gebruik van een mobiel netwerk van de grote providers zoals KPN, Vodafone, T-Mobile en kopen maandelijks belminuten in die zij weer verspreiden onder hun bellers. Doordat deze providers niet direct de hoge netwerkkosten hebben, maar wel landelijke dekking kunnen aanbieden, kunnen deze kleinere partijen ook vaak goedkopere SIM Only abonnementen aanbieden. De concurrentie is hierin erg hoog en de ene provider is beter of goedkoper dan de ander waardoor het zeker interessant kan zijn om te vergelijken. Laat je vooral hierin niet verleiden door de lage maandelijkse kosten, maar kies juist het SIM Only abonnement wat bij jouw belgedrag past.

SIM Only abonnementen

Een veel gemaakte fout is dat SIM Only abonnementen vaak minder diensten, minder belminuten of minder data bevat. Deze fout komt vooral doordat providers juist de goedkoopste abonnementen aanprijzen. Dit zijn dan inderdaad misschien kleinere belbundels met weinig of geen data, maar er zijn ook andere SIM Only abonnementen leverbaar met een normale hoeveelheid belminuten en de normale databundel. Soms is even doorklikken of goed vergelijken al veel waard en kom je tot besef dat de goedkope provider ook een goedkoop abonnement heeft wat bij jou past. Zo zullen SIM Only abonnementen ook gewoon normale abonnementen zijn met evenveel belminuten en evenveel data, echter betaal je maandelijks minder. De provider heeft baat bij deze constructie, want deze hoeft namelijk geen smartphone voor te financieren en kan dus deze kosten als voordeel weer doorberekenen aan de klant. Hierdoor zijn de maandelijkse abonnementskosten ook vele malen lager en de korting kan soms wel oplopen tot 70% ten opzichte van een regulier abonnement. Met een SIM Only abonnement kun je dus ook gewoon zonder beperkingen mobiel bellen en mobiel internetten.

Ben je op zoek naar een voordelig abonnement?

Vereisten

Wanneer je kiest voor een SIM Only abonnement moet je al wel over een telefoon beschikken. Dit hoeft niet de modernste te zijn en hoeft ook zeker niet de nieuwste te zijn, als deze maar werkt en simlockvrij is. In het verleden, en soms nu nog, werden telefoons met een zogenoemde simlock geleverd. Hierdoor was het niet mogelijk om een simkaart van een andere provider in de telefoon te stoppen. Bij de aanschaf van een los toestel zal deze altijd simlockvrij zijn, maar wanneer de telefoon bij een provider is gekocht loont het de moeite om even de test te doen met een simkaart van een andere provider. In een notendop kunnen wij dus ook hier stellen dat, in vergelijking met normale abonnementen, ook hier geen addertje onder het gras zit.

SIM Only abonnement aanschaffen

Wanneer je besluit om een SIM Only abonnement aan te schaffen moet je er ook rekening mee houden dat ook bij deze abonnementsvorm de provider een kredietcheck zal doen. Hierin is dus ook geen verschil in vergelijking met een normaal abonnement. Wanneer jij echter wel over deze vervelende notering beschikt zijn er alsnog SIM Only providers die jou graag een dergelijk abonnement willen aanbieden. Waarbij er normaal achteraf betaald wordt zullen nu de maandelijkse kosten vooruit gefactureerd worden. Het afsluiten van een dergelijk SIM Only abonnement kan heel gemakkelijk online en recentelijk is ook aangetoond dat dit verreweg de meest populaire abonnementsvorm is wat online wordt afgesloten. Dit heeft mede te maken met het online vergelijken, waarna de consument vaak direct de keuze maakt. Providers proberen dan ook vaak extra korting te geven wanneer je direct online besteld en het is net zo makkelijk als wanneer je naar de winkel gaat. In een paar muisklikken is een SIM Only abonnement aangeschaft.