Steeds meer Nederlanders stappen over op het snelle mobiele internet via 4G. In vergelijking met 3G is het vele malen sneller en steeds meer mensen maken dan ook gebruik van dit supersnelle internet via de smartphone of tablet. Bij reguliere abonnementen wordt het veelal standaard aangeboden, maar bij SIM Only abonnementen is dit zeker nog niet altijd het geval. Hier moet je bij het afsluiten van een simonly abonnement dus wel even op letten.

Lees de kleine lettertjes

Wie graag gebruik maakt van mobiel internet wenst ook een fatsoenlijke snelheid te hebben. Er is niets zo vervelend als een langzame internetverbinding op je smartphone. Waar wij tot enkele jaren geleden nog tevreden waren over de 3G snelheid kunnen we ons inmiddels bijna niet meer voorstellen dat we ooit tevreden waren met die snelheid met de komst van 4G. Bij alle grote providers zijn de klanten allemaal overgegaan op 4G, mits de telefoon dit ondersteunt. Bij klanten met een SIM Only abonnement kan dit echter nog behoorlijk verschillen omdat niet alle providers dit standaard aanbieden. Zo biedt de ene provider standaard 4G aan, terwijl de andere provider juist enkel opereert op 3G om de kosten te drukken. Een andere provider kiest er juist weer voor om voor 4G extra geld te vragen middels een bundel. Let dus goed op bij het aanschaffen van een SIM Only abonnement met een 4G internetconnectie. In onze vergelijker vindt je de verschillen direct terug. Wij laten je immers meteen zien of de prijs inclusief 3G of 4G verbinding is.

4G dekkingZoek je een Sim Only abonnement met 4G internet?

Bekijk aanbod
4G is een internetverbinding die hogere snelheden mogelijk maakt op je smartphone. Dit heeft echter wel tot gevolg dat in Nederland nog geen complete dekking is, aangezien deze techniek nog niet overal volledig uitgerold is. Het is dan ook verstandig om eerst de dekkingskaart te raadplegen voordat je besluit om werkelijk over te gaan op 4G indien je hier ook een aparte bundel voor moet afsluiten. De praktijk leert dat een dergelijke bundel vaak binnen de contractstermijn ook nog aangeschaft kan worden en je kunt dus een dergelijke bundel ook activeren wanneer 4G werkelijk actief is in jouw gemeente. Een beetje onderzoek hier naar doen levert al een hoop informatie op. Als je een provider hebt die klanten standaard op 4G activeren, wanneer dit ook beschikbaar is, is er natuurlijk niets aan de hand. Als er dan nog geen dekking is val je automatisch terug op het 3G netwerksysteem en kun je dus nog wel gewoon mobiel internetten.

Bundels

Niet elke SIM Only provider biedt 4G standaard aan. Sterker nog, sommige providers bieden 4G niet eens aan. Toch zijn er enkele aanbieders die 4G standaard aanbieden en anderen die het in een extra bundel aanbieden. De kosten voor mobiel internet hebben de SIM Only providers geraamd op basis van 3G, wat momenteel vele malen goedkoper is. Wie dus ook daadwerkelijk gebruik wil maken van 4G moet dus extra maandlasten dragen. Deze maandlasten liggen bij de grote providers standaard al hoger en dus is 4G standaard, maar bij kleinere partijen zullen deze maandlasten een stuk lager liggen en moet je soms genoegen nemen met een lagere internetsnelheid. Met een bundel kun je de snelheid echter erg mooi omhoog schroeven!